Wie een stapje terug doet en rust pakt, komt tot heldere inzichten. De zomervakantie is de periode om op te laden en los te laten. Het helpt je om een frisse start te maken. Wat gaat er goed, wat wil ik anders? Zodat je het nieuwe ondernemersjaar met een positieve energie begint.
Je rust pakken is belangrijk. Het zorgt ervoor dat je weer “vrije schijfruimte” hebt. Dit helpt je om met een frisse blik naar je eigen onderneming te kijken. Wat kan er anders, beter? Wat zijn mijn doelen voor de komende maanden tot de Kerst? Een goed begin is om kritisch te kijken naar de dingen die anders kunnen of moeten? Had je het gevoel dat je werk nooit af was? Of was het stress over je geld en belastingen? Dingen waar je te weinig tijd voor had? De kunst van het ondernemen is om vooruit te kijken. En te vertrouwen op jezelf en je eigen oordeel. Deze korte checklist helpt je op weg:
Opdrachtgevers:
Maak een lijstje van je opdrachtgevers en geef ze punten (samenwerking; tarief; plezier in de opdracht; betaalgedrag). Van welke opdrachtgevers word je blij, welke opdrachtgevers kosten juist energie? En welke klussen dagen je uit en vergroten je ondernemersskills?
Bij de keuze van je opdrachtgevers en opdrachten draait het om meer dan geld. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je je als zzp’er niet te afhankelijk maakt van één of twee grote opdrachtgevers. Het is stabieler als je een gezonde balans houdt, zodat je niet opeens in de stress raakt als je een opdrachtgever kwijt raakt. Een tweede belangrijk punt is de vrijheid en waardering die je van een opdrachtgever krijgt. Je werkt met meer plezier als je als een gelijkwaardige partner wordt bejegend.
je skills vs. nieuwe ontwikkelingen:
Als zelfstandige moet je blijven investeren in jezelf. Welke nieuwe vaardigheden worden van je gevraagd? Waar liggen kansen? Wat vergroot je toegevoegde waarde en geeft je energie?
Op dezelfde manier als je naar opdrachtgevers kijkt, kun je naar je opdrachten kijken. Welke opdrachten drijven op routine en welke dagen je uit. Je staat sterker in de markt als specialist dan als generalist. Bovendien heb je als specialist minder concurrenten, waardoor je beter in de markt ligt en je tarieven kunnen meestijgen.
je financiële buffers:
Zo halverwege het jaar krijg je een eerste idee hoe de omzet zich ontwikkelt. Het is ook een mooi moment om een spaarplan te maken. Als ondernemer zijn er veel geldzaken waar je zelf voor moet zorgen. Geld opzijzetten voor de belastingen. Je stroppenpotje en buffer voor ziekte. Sparen voor je pensioen.
Het leven wordt een stuk overzichtelijker als je structuur aanbrengt in je spaarplannen. En spaarpotjes aanlegt voor belastingen en toekomstige uitgaven. Als je dit eerste half jaar lekker hebt gedraaid, is de kans groot dat je straks ook meer belastingen moet betalen. Dus is het verstandig om extra geld opzij te zetten.
Als je gebruikmaakt van de fiscale oudedagsreserve, moet je nadenken over een alternatief. De for is met ingang van dit jaar afgeschaft. Hierdoor kun je niet achteraf fiscaal sparen voor je pensioen, maar moet je voor 31 december al geld storten bij een lijfrenteverzekering. Het goede nieuws is dat je een extra groot bedrag kunt sparen.
Het nadeel van lijfrentesparen is dat je geld vaststaat. Veel zzp’ers willen vrijheid. Het helpt als je een spaardoel hebt. Bijvoorbeeld: genoeg geld om 1 jaar financieel te overbruggen bij tegenslag. Of geld voor de aflossing van de hypotheek rond je 60ste. Verzin het zelf maar. Een doel, gecombineerd met een maandelijkse automatische overboeking laat je vermogen vanzelf groeien. NB. In plaats van sparen kun je (deels) ook beleggen. Iets riskanter, maar op de lange termijn vaak met een hoger rendement.