Het ‘to do’-lijstje voor een onbezorgd 2023

Het is goed om het jaar te beginnen met een lijstje met aandachtspunten om over na te denken. We helpen je met een start met 5 onderwerpen die je zelf kan aanvullen:

1. Is mijn tarief nog goed?

Dat is een legitieme vraag met de hoge inflatie. In 2022 stegen de cao-lonen gemiddeld met 3,2%. Qua tariefsverhoging moet je daar weer boven zitten, vijf procent is een heel reëel percentage. Het kabinet bouwt de zelfstandigenaftrek namelijk in vijf jaar af tot 900 euro in 2027. De enige manier om dat te compenseren is je tarief te verhogen.

Voor 2023 bedraagt de zelfstandigenaftrek 5.030 euro. Dat is 1.280 euro minder aftrek dan in 2022. Je betaalt dus meer belasting. Daarbovenop betaal je als zelfstandige de Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw. De premie is een percentage van de winst (uit onderneming), dus een lagere zelfstandigenaftrek betekent automatisch een hogere bijdrage.

2. Klopt de voorlopige aangifte?

De voorlopige aangifte die de Belastingdienst stuurt is gebaseerd op de omzet van 2 jaar geleden (de aangifte van 2021). Misschien heb je inmiddels een veel hogere omzet. Bijvoorbeeld omdat je je tarieven hebt verhoogd of meer werk hebt. Het Nederlandse belastingstelsel is progressief: hoe hoger je winst, hoe hoger het percentage dat naar de belastingen gaat. Na een goed jaar kan de uiteindelijke aanslag hierdoor een behoorlijke tegenvaller zijn. Omdat het fijner is om belasting terug te krijgen in plaats van bij te betalen, kun je in dat geval beter de voorlopige aanslag wijzigen. Je boekhouder kan je daarbij helpen.

3. Wat ga ik doen na de FOR?

De fiscale oudedagsreserve (FOR) is verleden tijd. Ruim een op de drie (34 procent) van de zzp’ers en zelfstandig ondernemers maakt gebruik van de FOR en moet op zoek naar een alternatief. De meest voor de hand liggende optie is fiscaal pensioensparen door middel van lijfrentesparen. De inleg is fiscaal aftrekbaar. De maximale hoogte van de aftrek (‘jaarruimte’) is afhankelijk van de hoogte van de winst. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een mix en sparen in box 3. Het voordeel hiervan is dat je vrij over je geld kunt beschikken. Maar dan moet je wel de discipline hebben om van het geld af te blijven tot je pensioen. Over je vermogen onder de grens van €50.650 (partners: €101.300), betaal je geen belastingen in box 3.

4. Is het niet tijd voor een buffer?

Heb je een financieel plan B bij ziekte of andere tegenvallers? Volgens budgetinstituut Nibud moet je als zzp’er minimaal drie tot vijf keer je gemiddelde jaarinkomen aanhouden. Met het Geldplan ZZP kun je zien welke risico’s je als zzp’er loopt en je kans op financiële problemen verkleint. Op het einde van de vragenlijst ontvang je een persoonlijk actieplan met concrete stappen. Het Geldplan ZZP is gratis en anoniem.

5. Zin in iets nieuws

Je bent pas echt een ondernemer als je plannen maakt. Zet je dromen weer eens op papier. En maak er een mooi project van. Je kunt het in 2 onderdelen opknippen:

Het herziene ondernemingsplan
Je persoonlijke doelen en dromen

Een ondernemingsplan is een levend document. Het is jouw eigen verhaal, een evaluatie van je uitgangspunten. Het is de jaarlijkse herijking van je doelen, gebaseerd op je persoonlijke ontwikkeling, de marktomstandigheden, wensen uit je netwerk et cetera. Waar wil je over pakweg vijf jaar staan en wat heb je daarvoor nodig? De ideeën heb je zelf. De feedback en het coachend klankbord van een NOAB-adviseur zorgt ervoor dat je plannen met de juiste vragen naar een hoger niveau worden gestuwd.

Wat voor je onderneming geldt, gaat net zo goed op voor je privésituatie. Wat je droom ook is – bijvoorbeeld een vakantiehuisje of sabbatical – het helpt als je de doelen visualiseert en concretiseert met een financieel plan. Durf te dromen, durf te doen. En zoek uit wat je er voor nodig hebt.

 

Bron: deZZP.nl

————————————————————————————————————————————————————-

NOAB KEURMERK

De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) is een branchevereniging met ruim 1.000 aangesloten kantoren.
Deze aangesloten administratie- en belastingadvieskantoren bedienen tezamen ongeveer 175.000 ondernemers in het MKB-segment,
waarbij het ontzorgen, begeleiden en adviseren van de ondernemer centraal staat.

 

 

 

 

Ga naar de kennisbank voor alle blogs en verhalen.

Het bericht Blog: Het ‘to do’-lijstje voor een onbezorgd 2023 verscheen eerst op NOAB.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En ontvang direct financiële informatie

Bekijk meer nieuws

Vrijblijvend Contact

Naam(Vereist)
Waar in bent u geïnteresseerd?(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.