De drie uitdagingen uit het Belastingplan 2023 voor zelfstandigen

Voor en op Prinsjesdag was er weinig positief nieuws voor zzp’ers en zelfstandigen. De mededeling die het hardste aankomt is dat de zelfstandigenaftrek op termijn zo goed als verdwijnt. En vanaf 2023 is de fiscale oudedagsreserve (FOR) verleden tijd. Daarnaast heb je de veranderingen in box 3. Wat betekent het voor jouw portemonnee? En hoe ga je hier slim mee om?

Als zelfstandige horen belastingen bij het ondernemen. Het is als regenachtig weer, je verandert er niets aan, maar je kunt je wel wapenen met een paraplu en regenkleding. Dat geldt ook voor de belastingplannen voor volgend jaar.

Zelfstandigenaftrek nog verder omlaag

De zelfstandigenaftrek was al in een glijvlucht omlaag, met elk jaar minder aftrek. Met het Belastingplan 2023 is die glijvlucht veranderd in een duik naar beneden. Dit jaar bedraagt de zelfstandigenaftrek nog €6.310. In 2023 wordt dat € 5.030 en weer een jaar later, in 2024) is dit € 3.750. Dit gaat zo door om te eindigen met een schamele €900 in 2027. De hoogte van de startersaftrek blijft vooralsnog wel ongemoeid.

De gevolgen van de maatregel verschillen per zelfstandige. Het kabinet is erg karig met informatie. Er wordt gesuggereerd dat het allemaal meevalt. Reden: de arbeidskorting gaat omhoog. Alleen de zelfstandige met een winst van ongeveer € 70.000 gaat er per saldo op achteruit. De mkb-winstvrijstelling blijft. Van de winst na vermindering met de zelfstandigenaftrek, mag je 14% aftrekken. Het bedrag dat overblijft, is de belastbare winst.

Toch zitten er een paar addertjes onder het gras die in het Belastingplan 2023 onbenoemd blijven. Om te beginnen is de Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw gebaseerd op de winst. Een lagere zelfstandigenaftrek betekent automatisch een hogere bijdrage. En een hogere winst kan ook invloed hebben op eventuele Toeslagen.

Wat te doen na afschaffing van de FOR?

Ruim een op de drie (34 procent) van de zzp’ers en zelfstandig ondernemers maakt gebruik van de fiscale ouderdagsreserve (FOR). Over 2022 kun je nog een keer FOR opbouwen, ook als je nog niet eerder hebt gebruikgemaakt van de FOR. Het is een mooie aanleiding om te beginnen met een eigen pensioenpotje. Vanaf 2023 kun je als zelfstandige alleen nog fiscaal pensioensparen door middel van lijfrentesparen. Twee aanbieders hebben een speciaal zzp-pensioen: BrightPensioen en Brand New Day.

Box 3: verschillend tarief voor sparen en beleggen

Vanaf 2026 zal er een nieuw stelsel voor box 3 komen waarin het werkelijke rendement op vermogen wordt belast. Tot die tijd is er een overbruggingsregeling, waarbij je spaargeld minder zwaar is belast dan je beleggingen (aandelen, obligaties, 2e woning e.d.). Voor sparen bedraagt het belastbaar rendement 0,01%. Voor beleggingen 5,53%.

Bestaat je vermogen vooral uit spaargeld, dan betaal je zo meteen minder belasting in box 3. Heb je juist vooral beleggingen of bijvoorbeeld een vakantiehuis, dan ben je meer kwijt. Over je vermogen onder de grens van €50.650 (heffingsvrij vermogen; partners €101.300), betaal je sowieso geen belastingen in box 3.

Wat er ook gebeurt, de focus richt zich op de onderneming. De slogan waarmee Engeland de moraal hoog wist te houden, ‘Keep Calm and Carry On’, heeft ruim 75 jaar na dato nog niets aan kracht ingeboet. De omstandigheden veranderen, als ondernemer is het zaak om koers te houden. Je boekhouder kan je daarbij ontzorgen rondom de administratie en belastingen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En ontvang direct financiële informatie

Bekijk meer nieuws

Vrijblijvend Contact

Naam(Vereist)
Waar in bent u geïnteresseerd?(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.